VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zo profiteer je van de lage hypotheekrente

Geplaatst op: 26-09-2019, 10:33:09

De hypotheekrente blijft maar dalen. En daar komt voorlopig geen eind aan, voorspelt adviesketen De Hypotheker. Hoe profiteer je van die historisch lage rentepercentages, en hoge huizenprijzen?

Starters profiteren dan wel van een lage rente, maar door het geringe aanbod en de hoge prijzen komen zij gemiddeld alsnog een flink bedrag tekort. Voor hen zit er weinig anders op dan het vizier te richten op minder gewilde regio’s.

Maar wie al een koophuis met hypotheek heeft, kan profiteren van de lage hypotheekrente.

Risico-opslag

Doordat de huizenprijzen zo hard zijn gestegen, is in veel gevallen een risico-opslag op de hypotheek niet meer nodig. „Veel huiseigenaren komen hierdoor in aanmerking voor renteverlaging, dat kan al snel enkele tienden van procenten zijn”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Rentemiddeling

Als je nu een hoge rente op de hypotheek betaalt, en het einde van de looptijd nog niet in zicht is, is rentemiddeling een optie. De huidige lage en eerdere hoge rente worden dan gemiddeld, waarbij een boete voor oversluiten als het ware wordt uitgesmeerd.

Sinds 1 juli is dit ook goedkoper: geldverstrekkers mogen alleen nog effectieve kosten berekenen bij rentemiddeling. Het risico op verhuizing (wanneer altijd boetevrij mag worden afgelost) mag niet meer zomaar worden doorberekend aan de klant.

Geldverstrekker ASR biedt om deze reden de optie van rentemiddeling niet meer aan. Een aantal andere geldverstrekkers biedt de optie tijdelijk niet aan omdat systemen moeten worden aangepast, maar zullen dat in de komende maanden wel weer gaan doen.

Heb je eerder naar rentemiddeling gekeken en was dat toen niet zo’n voordelige optie? Door de nieuwe regels (en de nog lagere rente) kan het nu misschien toch gunstig zijn. Slim om het eens bij de hypotheekadviseur te laten doorrekenen.

Verlenging

Wie voor 2013 een hypotheek heeft afgesloten, heeft waarschijnlijk een aflossingsvrij deel. Die hypotheek moet aan het einde van de looptijd worden verlengd. Dat kan een probleem zijn als het inkomen sterk is gedaald (bijvoorbeeld door pensionering).

Een optie is om de hypotheek open te breken en nu al te verlengen, nu de rente laag is. Wie in de vijftig of zestig is kan de rente voor 30 jaar vastzetten, en zo tot ver na de pensionering zekerheid hebben over de maandlasten. Je betaalt wel een boete omdat je de hypotheek openbreekt. Laat alles dus goed doorrekenen door een adviseur.

Het is overigens alleen verstandig om de rente zo lang mogelijk vast te zetten als je ook echt van plan bent nog heel lang in dat huis te wonen, dus denk daar goed over na.

„De boetes die moeten worden betaald bij het openbreken van een hypotheek zijn wel vrij hoog”, zegt Hagedoorn. „Dat kan wel afschrikken. Maar zeker voor wie redelijk dicht bij het einde van de looptijd van de hypotheek zit, kan het toch gunstig zijn.”

Verhuizen

Bij een verhuizing mag een oude ongunstige hypotheek sowieso boetevrij worden afgelost, en kun je profiteren van de lage hypotheekrente. Maar wat nu als je helemaal niet weg wil uit je woonplaats en wijk? Sommige mensen verhuizen binnen hun eigen buurt, soms zelfs binnen de straat naar een vergelijkbaar huis, omdat ze zo kunnen profiteren van de veel lagere rente. Soms kan een huis worden gekocht dat groter of in betere staat is, tegen lagere maandlasten, terwijl je in je eigen buurt blijft.

Afwachten

Er is geen enkel voorteken dat de centrale banken de rente binnenkort gaan verhogen. Het is dus niet waarschijnlijk dat de hypotheekrente snel gaat stijgen, het is zelfs heel goed mogelijk dat hij nog wel een beetje daalt. Je hoeft dus niet per se haast te maken met het aanpassen van de hypotheek.

Spaarhypotheek plussen

Dat de rente laag is, geldt ook voor spaarrente. Daarom kan het voor mensen die nog een spaarhypotheek hebben, best gunstig zijn om eens te kijken of ze daar geld in kunnen bijstorten, tipt Hagedoorn.

„Win er wel professioneel advies over in, want er zijn best strenge fiscale regels over. Maar als je wat spaargeld hebt dat je niet direct nodig hebt, kun je zo een mooi rendement bereiken. De rente over het spaarhypotheekgedeelte is doorgaans hetzelfde als de hypotheekrente, en die was een aantal jaar geleden nog 5 tot 6%.”

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 26 september 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina